Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Selmecbányán és a Szitnyán jártunk

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAmióta szervezetten túrázgatunk mindig felvetődött, hogy túráink során egy- egy gyalogtúrát jó lenne megtenni valamelyik környékbeli országban. Tervezgetés és egyeztetések után végül is Dinka Péter szervezésében és vezetésével a Szlovákiai Selmecbánya város felkeresése és a város melletti Szitnya- leküzdésére vállalkoztunk.

Selmecbánya Besztercebányától és Zójomtól délnyugatra a Selmeci-hegységben egy völgykatlanban található.
IV. Béla 1238-ban szabad királyi városi rangra emelte. Évszázadokon át, Magyarország legfontosabb ezüst és arany bányái voltak itt. 1762 ben Mária Terézia jóváhagyásával a világ első bányászati akadémiáját itt alapították meg.
1782 ben még Magyarország harmadik legnagyobb városa volt.
Ma a város lakóinak száma: 10 400 fő. Ebben az ősi magyar város óvárosában tettünk rövidke sétát a Szitnya- hegy megmászása után. A Szitnya a Selmeci hegység legmagasabb csúcsa 1009 méter magas. A hegy tetején Kohári Miklós herceg a 18. században pavilont építtetett, ami 1852 ben villámcsapás következtében leégett. 1883 ban Coburg Fülöp főherceg újabb pavilont építtetett, amely később a magyar túristaegyesület használt túrázók elszálásolására. Ma is rendben tartott pavilonban bemutató, kilátó és kis üzlet működik, ahol még frissen csapolt hideg sört is lehet kapni.
Első külföldi hegyi gyalogtúránk sikeres teljesítése után a hegyen jó esett a hideg sör.

Papp István

Képek a Galériában

Share Button