Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Örökségeink úján – Nógrádi Zöld út

OLYMPUS DIGITAL CAMERAA Sződligeti Túrázók Klubja immár harmadik alkalommal vett részt a Sugárkankalin Egyesület „Örökségeink útján” Zöldút kerékpáros túráján. Hét fővel vettünk részt a kerékpáros túrán. Mintegy nyolc éve indult túrázási sorozat most Nagyorosziból indult és összesen 10 település érintésével fejeződött be Hont-Tsitár forrásnál és kegyhelynél.
A túra során a településeken mindenhol fantasztikus szeretettel és vendéglátással fogadták a kerékpározókat. Mindenhol természetesen a települések Polgármesterei köszöntötték a vendégeket. Bemutatták a települést, beszéltek a sikereikről és beszéltek gondjaikról.
És mindenhol készültek a település vendégszerető lakói is, hiszen az állandó kiállítások bemutatók mellett  ízelítőt kaphattunk a helyi kézművesek munkáiból és a helyi asszonyok sütő tudományából is. Amióta mi részt veszünk a túrán, először érintettük Pusztaberki települést, ahol a jó humorú polgármestere adott tájékoztatást a 138 fős település életéről. Érsekvadkerten helytörténeti kiállítással kedveskedtek, Dejtáron helyi népviseletbe öltözött asszonyok adtak szórakoztató műsort, Drégelypalánkon a helyi hagyományőrző csoport énekléssel, tánccal köszöntötte a túrán résztvevőket. Hont-Tsitár forrás és kegyhelyen pedig
a hely szellemének megfelelően fiatalok gitár és harmonika kíséret mellett egyházi énekeket adtak elő, amibe a  túra részt vevői bekapcsolódhattak.
A kerékpár túra során minden településen frissítővel, süteménnyel, szendviccsel, gyümölccsel kedveskedtek a helyiek, de alkalmunk volt megnézni a helyi nevezetességeket, történelmi emlékeiket is. Sőt a túra végén egy állat farm látnivalói között megcsodálhattuk a szürke marha csorda terelését is, a mangalica disznók féktelen hancúrozását a pocsolyában, de találkoztunk hosszút köpő lámával is.
A túrán a mintegy 200 résztvevő közel 50 km-t kerekezett le, 10 települést érintett és köszönhetően a remek időnek, úgy búcsúzott, hogy viszontlátásra jövőre ismét.
Végezetül a sok vidám történet és esemény közül egy:
Egy ki településre beérve a település egyik idős nénikéje így köszöntötte az éppen oda érkezőket: – „Gyerekek, ha így bicikliztek 60 évig is el fogtok élni.” Mire Én: -„ De mama akkor én már le is ülök az árok szélére, mert túl vagyok a hatvanon.” Mire a mama: – „Akkor legyen száz”.

Papp István

Képek a galériában

Share Button