Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Sződligeti Vándor Fakanál 2013

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÚj gazdára talált a Fakanál. A vidám hangulatú rendezvényen a májusfaállítást követően 18 csapat főzte a különböző tájjellegű ételeket. A slambuc és a gulyás volt a leggyakoribb, de készült cigánypörkölt, vadragu, töltött káposzta, gombócleves, gulyka, örmény vargányaleves, tarhonyás hús és sok más finomság.
Új színfoltként örömmel regisztráltuk a hagyományos „törzsindulók” mellett családok és baráti társaságok indulását.
Benevezett a versenyre Sződliget testvértelepüléseinek egyike, Jólész csapata is. Ők a Sződligetiek Baráti Körének meghívására érkeztek. Örültünk jelenlétüknek, mellyel „nemzetközivé” vált rendezvényünk. Az ő meghívásuk teljes mértékben találkozott a szervezők véleményével és szándékaival.
A Zsűri, Szentesi Zöldi László gasztronómiatörténettel foglalkozó újságíró mint elnök, Ónodi Szabó Lászó szakács, Kű Lajos szakújságíró hosszas tanakodás után szakszerűen értékelték a versenyműveket, ezúton is köszönjük munkájukat.
Döntésük értelmében 2013 évben a Csipkebogyó Táncház, Sződligeti Iskolás Gyermekekért Alapítvány közös csapata lett a legjobb, a sok-sok jó között. Övék lett a Sződligeti Vándor Fakanál a következő megmérettetésig.

Gratulálunk a győzteseknek!
A díjak átadására a szervezők felkérték a település országgyűlési képviselőjét Bábiné Szottfried Gabriellát, aki sajnos egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen. A főzőverseny hagyományai szerint ez a feladat őt illette volna.
Mert már hagyomány, hogy a mindenkori polgármester nyitja meg és a mindenkori országgyűlési képviselő adja át a díjakat.
Így kénytelen voltam én, mint szervező a zsűri elnökével együtt átadni a díjakat.
Köszönjük a felajánlott ajándékokat a támogatók, szponzorok segítségét. Külön megköszönöm az Önkormányzat segítségét, ahonnan sok-sok segítséget kaptunk a terület megtisztítása, előkészítése, hangosítás, hatósági engedélyek megszerzése kapcsán.
Köszönjük Ildi háziasszonyunk ismét profi ceremónia szervezését, Papp Andi gyermekprogramjait.
Szerintem egy jól sikerült rendezvény van mögöttünk.
Természetesen -ahogy lenni szokott- kapok kritikákat bőven innen is onnan is, de ez már így természetes. Aki közszereplésre vállalkozik, annak ezt tűrnie kell.
A fő cél, hogy aktuálpolitika mentes, vidám beszélgetés, együttlét legyen, az megvalósult.
Én megtiszteltetésnek veszem, hogy egyik benevezett csapat vendégeként /Sződligetiek Baráti Köre/- az ő meghívásukra- Harrach Péter frakcióvezető urat is a rendezvény vendégei között tudhattuk.
Máshonnan is jöhettek volna és ihattak volna egy fröccsöt együtt, miközben beszélgettek volna a gasztronómiáról, a sportról vagy minden másról, ami nem aktuálpolitika.
Vannak, akik ezt másként látják és egy-egy politikus megjelenése vagy hatalmas örömet, vagy mélységes ellenszenvet vált ki.
Egyetlen résztvevő sem használta ki a rendezvényt politikai céljaira és ez a lényeg! Ez nem lesz a jövőben sem.
Magyarország jelenleg ennyire túlpolitizált, érzékeny és „ugrásra kész” állapotban van, mindenből sanda szándék sejlik.
Azért vannak az ilyen rendezvények, hogy ez enyhüljön, lazuljon és a más véleményen lévők főzzenek egy jót együtt és a gyűlölködés helyett még akár véleményt is cserélhetnek.
Remélem ez a főzőverseny a maga módján hozzájárult ehhez.

Találkozunk jövőre és folytatjuk a hagyományok ápolását.
A Fakanalat őrizze új gazdája, de vigyázzon, mert csupán egy évig lehet biztonságban, kezdődik az újabb megmérettetés!

Sződliget,2013.05.10.
dr Somogyi István
CISZE elnöke

Képek a Galériában!

Share Button