Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Második nógrádi túra.


„A Börzsöny hegység északi lábánál és az Ipoly folyó völgyében az „ Örökségeink útján” járunk. Ez a zöldút a Duna-Ipoly zöldúthálózathoz csatlakozó tematikus útvonal, amely természeti folyosókat, ösvényeket, útvonalakat fűz fel. A mintegy 50 Km-es zöldút mindenki számára nyitva áll, aki sportolásra, túrázásra, kikapcsolódásra vágyik.
Az „Örökségeink útja” 10 szomszédos települést köt össze: Borsosberény, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Horpács, Ipolyvece, Ipolyság, Nagyoroszi, Patak, Pusztaberki.


A falvak által létrehozott sugárkankalin Turisztikai Egyesület célja az érintett települések értékeinek megóvása és bemutatása, a térség népszerűsítése, közös arculatának kialakítása, megismertetése és turisztikai fejlesztése.
A tájat kiterjedt erdők, lankás dombok, patak völgyek teszik változatossá, szimbolizálva a Palócföld ezerarcúságát. A természeti értékben bővelkedő vidék növény és állatvilágát sok egyedi, ritka és védett faj gazdagítja. A falvak utcáin gólyafészkek sorakoznak, homokfalaiban gyurgyalagok fészkelnek. Az Ipoly partján hüllőket, honos és vándormadarakat figyelhetünk meg, a békés réteken árvalányhajat lenget a szél, és fekete kökörcsin virít.  Híres őstörténeti emlékhely a Honti szakadék.
A falvak számos jelentős irodalmi, történelmi, és néprajzi örökséggel rendelkeznek. A látogató megismerkedhet a Mikszáth által emlegetett kedves emberekkel, emlékezhet Drégelyvár hős védőire, gyönyörködhet a helyi népviseletek gazdagságában. Aki elzarándokol a Tsitári-forráshoz és kegyhelyhez, a völgyben legelésző őshonos állatokat is láthat.
A falvakban sétálva megtekintheti a megújuló palóc portákat. A hagyományőrző napokon megízlelheti a helyi termékeket, a gasztronómiai különlegességeket, megismerheti a régi népszokásokat. A hozzánk látogatók elszállásolásáról a falusi vendéglátók gondoskodnak.”
A fenti idézet az „Örökségeink útján zöldút” rövid ismertetőjéből való.
2012. május 12.-én Sződligetről immáron második alkalommal vágtunk neki a túrának.
Nyolc fős csapatunk személyesen győződhetett meg mindarról, ami az ismertetőben leírásra került. A Szlovákiába is átmenő kerékpár túrán összesen mintegy 220 kerékpáros vett részt.

Papp István

Képek a galériában

Share Button