Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Tátorján túra.

Magyar neve terjedésének módjára utalhat, az alföldön a tátorján szó fergeteget, szélvészt jelentett. Régies nevei: buglyos torján, abajdóc, tatárkenyér, tatár repce, tatár répa, radaria, tantárka, tatárka.
Dúsan elágazó levelekkel körülvett szögletes szára 80-150 cm magasra is megnő. 3-6 cm vastag belseje fehér, érdesen barázdás, üreges, csomós. Vastag, húsos, felső részén sokfejű főgyökere orsó alakban hatol a talajba. Az egészséges növény enyhén káposzta illatú, ám a pusztuló, elrothadó tövek elviselhetetlen büdös szagot árasztanak.

Magyarországon az alább előfordulási helyei ismertek:
1.    Megyaszói Tátorjános Természetvédelmi Terület.
2.    Vácduka környéki élőhelyek.
3.    Balatonkenesei Tátorjános Természetvédelmi Terület.
4.    Belsőbárándi völgyrendszer.
5.    Közép-mezőföld déli részének lelőhelyei.

Túrázó csoportunk a hozzánk legközelebb eső területet a Vácduka környéki élőhelyet kereste föl. A tátorján termőhelyéül szolgáló Bükkös-hegy (190 m) és Cseke-hegy (300 m) Vácduka és Rád határában található. A két vonulat között a Burgundia- völgy húzódik. Részben a felhagyott gyümölcsösökben, a helyükön regenerálódó sztyepprétekben, részben az eredetinek tekinthető löszgyep-maradványokban, és kisebb részben a még ma is művelt kiskertekben, illetve az akácosok szélénél él a tátorján. A vácdukai és rádi termőhelyek összességében stabilnak tűnő állományt tartanak el. A nagyobb szubpopuláció a rádi Cseke-hegyen tenyészik, ahol az összes példány száma néhány száz tő. Itt viszonylag nagy kiterjedésben találhatók a tátorján számára alkalmas élőhelyek.
Túra társainkkal arra vállalkoztunk, hogy Május elsején az általunk ez idáig nem látott és nem ismert növényt felkutassuk. 15 fős lelkes csapatunk „munkáját siker koronázta, mert köszönhetően a 30 fok körüli melegnek már messziről megcsodálhattuk a virágba pompázó növényt. Természetesen csak csodáltuk és fotóztuk ezt a fokozottan védett szép növényt.
A túrára Sződligetről Vácrátótig vonattal mentünk, onnan következett a gyaloglás mintegy 10 kilométeren keresztül, úgy hogy azért Dukán sikerült pihenő  címen az út porát is leöblíteni..

Papp István

Képek a galériában!

Share Button