Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

„Gyere, gyere ki a hegyoldalba!”

Örömmel számolok be a Sződligeti Túrázók Körének ez évi, első túrájáról. Január elsején felmentünk arra a bizonyos hegyre – amely Csörög és Vácduka között húzódik, hogy – amolyan turista módon – köszönthessük az újévet. Jelentem: megittuk a pezsgőt – meg minden mást – és megettük a túratársnők remek süteményeit is.

Magam évek óta járom a természetet. Egy évvel ezelőtt társakat kerestem a túráimhoz, mert társasággal kellemesebb átélni a természetjárás élményét. Ezzel elindult valami, hiszen tavaly az évnyitó túrán még hatan voltunk, az idén már tizennyolcan (+ két kutya!), ami azt jelenti, hogy a csapatunk él és fejlődik.

Látszik ez az elmúlt év túráinak létszámán is, hiszen minden programunk élénk érdeklődés mellett zajlott, ami számomra nagy öröm. A világ egyik legszebb sportját űzzük, a természetjárást. Kevés jobb érzés van annál, mint felvenni a hátizsákot és elindulni a hegyre. Egy persze biztosan van: a sok megtett kilométer után megérkezni…

Szóval, az elmúlt évben bizonyossá vált, hogy amit csinálok az jó, hiszen egyre nagyobb érdeklődés mellett szerveztem a túrákat. Változatos tájakon, számos természeti és kulturális értékkel ismerkedtünk meg. Tanultunk és tapasztaltunk, miközben sportoltunk, kikapcsolódtunk és barátkoztunk. A túrázás erről kell, hogy szóljon. Több túrára kerékpáron utaztunk, ezzel is színesítve a programokat.

Tettük – és tesszük is a jövőben – mindezt költségkímélő módon, ami manapság nem mellékes.

Szeretnék Önökkel megosztani néhány számadatot: nyolc túrán 131 km-t gyalogoltunk, hat kerékpártúrán 375 km-t kerekeztünk, a túrák során felkerestünk 56 települést, ezek közül négyet Szlovákiában. Megnéztünk tizennégy múzeumot és számos kulturális emléket. Fáradságunk jutalma volt még a sok csodaszép természeti látnivaló. A településeket járva nagyon sok megvalósítható ötlettel találkoztunk, sok példát láttunk arra, hogyan lehet szerény költséggel, élhető településközpontot építeni, ízléses faluképet kialakítani (képek a galériában). Ami még nagyon fontos: az élményekért egyszer sem utaztunk többet ötven kilométernél.

A túrák megtervezésekor lényeges szempontnak tartom – a természeti látnivalókon túl – a lehető legtöbb kulturális látnivaló felkeresését. Mit ér az utazás, ha semmit sem tanulunk általa? Aki a jövőben (is) velem kíván tartani, erre mindenképpen számíthat.

Változás az elmúlt évhez képest, hogy idén különböző nehézségű túrákat kínálunk majd, más-más túravezetővel. Szeretnénk eleget tenni többek kérésének, ezzel is bővítve a túrázni vágyók körét.

A 2012-évi túratervünket februárban már mindenki megtekintheti a CISZE honlapján, de igyekszünk más megjelenési formát is találni, ezzel is szélesebb körben ismertté tenni magunkat.

Sokadszor írom le, de még mindig igaz: mindenkit sok szeretettel várunk a túráinkon!

 Dinka Péter  M.F.
Share Button