Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

A kárókatonák visszatérnek…

kárókatonák és kis kárókatonák a váci Duna parton

A telelő madarak még nem érkeztek meg hazánkba, de nyár végétől a Dunán  különös formájú, nagytestű, fekete színű madarakat figyelhetünk meg. Ők a kormoránok, más néven kárókatonák.

Néhány évtizeddel ezelőtt még eseményszámba ment egy-egy kárókatona megjelenése a Duna-kanyarban. Ezzel szemben napjainkban rendszeresen láthatók kisebb-nagyobb csapatai, amint vonalba vagy ék alakba rendeződve szállnak a Duna fölött, vagy pihennek a vízparton.
A vízben csak annyit tartózkodnak, amennyire a pihenésükhöz vagy táplálékszerzésükhöz feltétlen szükségük van. Mivel – más vízimadaraktól eltérően – tollaikat nem zsírozzák, ezért rendszeresen szárítkozniuk kell. Ilyenkor kiülnek a vízpartra, a kőgátak köveire, a vízbe dőlt fatörzsekre, és szárnyaikat széttárva, a nap felé fordulva szárítják tollaikat. Úszás közben mélyen merülnek a vízbe, fejüket magasan tartják, kampós végű csőrük kissé felfelé mutat.

( Úszás közben hasonlítanak egy másik madárcsoportra,a Búvárokra Gaviidae, de ezek jóval ritkább téli madárvendégek hazánkban. )

Nem a haltól fulladt meg. Már nem védett madár.

A kárókatonák rendkívül ügyesen halásznak, zsákmányaikat a víz alatt üldözve kapják el. Táplálékukat szinte kizárólag halak alkotják, s bizony a termetesebb példányokkal is képesek elbánni. Elsősorban a lomha mozgású fajokat kedvelik, de a folyókban fürgén úszó halakat is könnyedén elkapják. A nagyobb fészektelepek közelében lévő halastavakon jelentős károkat okozhatnak. Megfigyelték, hogy  20-30 km  körzeten belül, a bőséges táplálkozó hely és a fészkek között szabályos ” légihidat” alkottak a fiókákat etető madarak.

Kiváló halfogási képességük miatt külföldön, főleg kelet-ázsiai országokban halászatra idomítják a kárókatonákat. A madarak nyakára egy zsinórt kötnek, ami megakadályozza a halak lenyelését, így a halászok könnyen elvehetik a zsákmányt.

A kárókatonák a tengerpartokon érzik jól magukat, a szárazföld belsejébe elterjedésük határa Magyarországig tart. Az 1970-nes évek közepéig csak a Kis-Balaton védett területén, a hatalmas kiterjedésű nádasok védelmében megbújó fákon költött néhány kárókatona, ezen kívül néha a folyók melletti ártéri erdőkben telepedett meg egy-egy pár. Ezért érthető, hogy abban az időben az egyetlen kis létszámú  fészektelepet szigorúan védték a természetvédelmi szakemberek, ugyanis ezek a madarak minden zavarásra rendkívül érzékenyen reagálnak, s akár fészküket is elhagyhatják.

Az 1970-nes évek végétől kedvező változás következett be a kárókatonák életébe. Először a vonuló és kóborló madarak száma növekedett meg hazánkban, majd egyre több helyen megtalálják fészek telepeiket is. Főleg az Alföldön, a Tisza menti ártéri erdőkben telepszenek meg, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy itt alakultak ki a nagyobb kiterjedésű vizes területek. Ma már a nagyobb folyóink mellett /Duna, Dráva/ sok felé költenek.

A kárókatonák élete jó példája lehet annak, hogy milyen változásokat okozhat egy madárfaj életébe a környezet változása, legyen az természeti hatás ( globális felmelegedés ), vagy emberi beavatkozás a természetbe.

A kárókatona a XVIII. században még gyakori fészkelő madár volt hazánkban, ám kártételük miatt akkor irtották, és ez időtájt kezdődő nagyszabású tájátalakítások, a folyók szabályozása, a mocsarak lecsapolása a teljes kipusztulásukat okozta a hazai madárvilágból. A kárókatona  évtizedekig nem költött Magyarországon egészen  1947-ig, amikor ismét megtelepedett néhány pár a Kis-Balaton zavartalan mocsaras területén.

Az utóbbi évtizedekben változás történt a korszerű árvízvédelem szemléletében, a szűk gátak közé kényszerített folyók egyre több helyen vissza kapják árterületük egy részét. A Tiszán épített hatalmas víztározók sokfelé hoztak létre táplálékban gazdag vizes élőhelyeket, ahol sokféle  vízimadár telepedhet meg, köztük a kárókatonák is.

A kárókatonák országos fészkelő állományát 3000-4000 párra becsülik, ezért nem csoda, hogy lekerült a védett madarak listájáról. Persze ez nem azt jelenti, hogy korlátozás nélkül irtható, lelőhető, hanem arról van szó, hogy ahol különösen nagy kárt okozhatnak, ( növendék-, vagy ivadéknevelő halastavakon ), ezeken helyeken a könnyű zsákmány reményében  esetleg odaszokott néhány példányt, amelyeket a szokásos módszerekkel nem tudják elriasztani, azt külön engedéllyel, más drasztikusabb módszerekkel is eltávolíthatják.

A kárókatona vonuló madár,de egyre több helyen áttelnek. Elsősorban a Dunán látni magányos példányokat, vagy  kisebb csapatok, amint sűrűn víz alá bukva próbálnak eltűnni a megfigyelő szeme elől.

Magyarországon előfordul egy másik faj is, a kis kárókatona Phalacrocorax pygmeus. Ez a madár nevének megfelelően kis termetű, mérete alig haladja meg a közismert kárókatona nagyságának felét, és jóval ritkább nagytestű rokonánál.

A kis kárókatona évtizedekig nem költött hazánkban, és csak 1980-as évek második felében jelent meg ismét,  mint fészkelő faj. Elsősorban az ország keleti részén a Hortobágy a nagyobb halastavain, mocsarakban találnak fészkelő párokat. Ettől kezdve rendszeresen költenek, állományuk egyre jobban gyarapodik és a Dunán túli területek felé terjeszkedik..
Vonuláson sokfelé találkozhatunk vele az országban,és  egyre gyakrabban látni áttelelő példányokkal is .

Dénes János

Share Button