Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Újra Mézeskalácsfalu !

Kicsi falu szorosan összefogó közösségével, süveges házakkal, csúcsos templomtoronnyal. Mindenhol fenyő girlandok, fények, díszek ízlésesen, hangulatosan elhelyezve. Fenyőillat és adventi hangulat csiklandozza az orrot és a lelket. Ez az, amiért a fél világ az adventi időszakban ostrom alá veszi nyugati szomszédunkat és, amit magunk is vágyakozva figyelünk.

Mindenki valami ilyet szeretne látni a maga falujában is.

S ha nem is olyan látványosan, de négy éve nálunk is elindult ebben az adventi szellemben egy kis mézeskalács illatú összefogás. Három nap munka, rengeteg méz, liszt, cukor, kakaópor, és több tucatnyi szorgos kéz kell ahhoz, hogy egy csodálatos kis falucska épüljön fel mézeskalácsból. A sződligeti óvodások, iskolások, szüleik és nagyszüleik immár negyedik éve sütnek házakat, fenyőket és embereket formáznak meg karácsonyra mézeskalácsból. Tavaly és tavalyelőtt több mint 60 darab mézeskalács házat készítettünk kizárólag helyi alapanyagokból, a tavalyi évben a plébánián pedig egy gyönyörű mézeskalács falut építettünk, mely még a híradó munkatársainak is elnyerte tetszését.

Mindenki kosarakkal érkezik: nyújtófákkal, szaggató  formákkal, porcukorral és mindenféle díszítésre használt cukorral megrakodva. Elő kerülnek a tészták és van, aki már nyújtja is, míg a másik a tepsibe pakolja. Van, aki figyel, hogy csak szép pirosra süljön, ne égjen meg és van, aki összeilleszti és díszíti a házakat.
Nézzük egymás munkáját és csodálkozunk a másik találékonyságán, mert nincs két egyforma ház. Van csipkemintás tetejű rokokó házacska, magyar népmesék stílusában tulipánnal díszített tetejű ház, Jancsi és Juliska cukorkaháza és skandináv hangulatú rénszarvasos ház. Gyűlik az asztalon a mézes falu, míg a végén a büszke mézeskalácssütők előtt ott sorakozik több tucat ház: az adventi mézes falu.

Idén is szeretnénk megosztani mindenkivel megosztani ezt a látványt. A házakat, fenyvesekkel, állatokkal, mikulásokkal, utcatáblákkal, térrel, katedrálissal, a Mikulás várával együtt “terepasztalra” helyezzük, és az így elkészült mézeskalács falu makettjét 2011. december 3-án és 4-én kiállítjuk  a falu főterén.

A házikókat, mézeskalács karácsonyfadíszeket és egyéb gyerekek, szülők által készített ajándékokat a helyszínen meg lehet vásárolni, illetve a céges rendeléseket november elejétől a http://mezeskalacsfalu.cisze.hu oldalon lehet leadni.

A teljes bevételt ebben az évben az óvoda és iskola alapítványa között osztjuk el egyenlő arányban.

Óvodás gyerekek szülei

Share Button