Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

LIGET-ERDŐ TANÖSVÉNY

Végre megvalósult egy hosszú-hosszú évek óta dédelgetett álom  kezdeti szakasza!
Elkészült egy tanösvény vezetőfüzete, a hozzá kapcsolódó gyalogos átjáró tervével, elindultak az egyeztetések, engedélyeztetések.
Nem volt ez egyszerű!
Emlékszem, mikor 2000/2001 év fordulóján Sződligetre költöztünk, már létezett az elképzelés. Megalakult a CISZE és én ezt követően minden évben , amikor a beszámolót tartottam és a tervekről beszéltem, mindig szó volt a létrehozandó tanösvényről.Mindenki lelkesedett csak éppen nem tudtunk semmi konkrétumot felmutatni, nem volt semmi előrelépés. Könnyű kitalálni, hogy a pénz hiánya volt az egy helyben topogás oka.A végén már “Sétáló ösvény ” lett a neve, de azzal sem mentünk sokra, az is megmaradt az álmaink része.
Két konkrét eseményt megemlítenék az előkészítés során:
-Valamikor 2002/2003 év telén Papp Pista barátommal végigsétáltunk a tervezett úvonalon, egy ragyogó napsütéses téli napon a táj engem elkápráztatott, pedig tél lévén a növény és állatvilágnak csak egy nagyon kis szeletét láttam.
-Egy-vagy két évvel később nyáron amikor a természet teljes pompával ragyogott, vendégeim voltam más településről. Gondoltam megmutatom nekik a tervezett tanösvényt. Mivel nem volt kitisztított útvonal és az én helyi ismereteim is meglehetősen hiányosak, a buja növényzet között sikerült úgy eltévednünk, hogy barátaim arcán láttam a csodálkozást:  ez a tanösvény?
Én persze magyarázkodtam, hogy ez még csak a kezdet és később majd nagyon szép lesz, de bevallom és is alig vártam, hogy végre tudjam, hogy hol is vagyunk!

No summa-summárum az elmúlt évben /2010/ Horváth Tibor barátunk-az egész tanösvény program kitalálója-javaslatára és aktív közreműködésével a CISZE indult a “Zöld-Forrás”pályázaton és nyertünk egy összeget, mellyel léphettünk egyet előre.
Végre van egy alap, ami valóság és nem álom, már konkrétumokkal dolgozhatunk, van mire építenünk.Elkészült egy szinvonalas vezetőfüzet, ami tartalmazza a látnivalókat és a szükséges információkat Bozótnyíró fűrészt vásárolhattunk, vannak konkrét terveink.
Így már egy más dimenzióban álmodhatunk tovább, ami természetesen újabb forráskeresést feltételez.
Mindenki figyelmébe ajánlom a vezetőfüzet tanulmányozását, várjuk javaslataikat, észrevételeiket.Gyönyörködjenek a természet csodáiban.

Kitartó ember lévén biztos vagyok abban, hogy egyszer majd az unokámmal végig tudunkk menni az elkészült tanösvényen és miközben ő a különleges állat, madár és növényvilágot figyeli én jóleső érzéssel gondolok vissza az előzmények rögös, nehéz, buktatókkal teli időszakára.Remélem akkor majd nem fogunk eltévedni.
Köszönet Horváth Tibor és Kemenes Lajos aktív munkájának, akik nagyban hozzájárultak, hogy idáig eljutottunk.

dr Somogyi István
CISZE-elnöke

A vezetőfüzet itt letölthető

Share Button