Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Kerékpár túra Palócföldön, de a rejtvényt is megfejtettük.

Túrázó barátainkkal ismét egy nagyot gondolva, és Dinka Péter túravezetőnk jóvoltából megszervezésre is került a Nógrád megyei palóc túra.

Terveink szerint a Sződliget – Balassagyarmat útvonalat gépkocsival tettük meg. Gyarmatról indult a mintegy 70 kilométeresre kerékpáros túra. Reggel 7 órakor indultunk és este 7-re terveztük az érkezést. Sajnos kevesebben indultunk a túrára a tervezettnél, de kis csapat is lehet erős jelszóval, vágtunk neki a távnak.

Balassagyarmatról indultunk. Az útvonaltervünk szerint jártuk végig a településeket. Tehát Balassagyarmat – Csesztve – Bakópuszta – Szügy – Mohora – Nógrádmarcali (csak érintettük) – Csitár – Nógrádgárdony – Iliny – Tabi víztározó – Varsány – Szécsény —Balassagyarmat. Ezen települések között bizony volt olyan, ahol eddig nemhogy nem jártunk, de még a nevét sem hallottuk. De a túra végén elmondtuk jól döntöttünk, hogy megismertük ezeket a településeket (ha nem is teljesen).ű

Csak néhány adat:

Csesztve: lakóinak száma 352 fő. Itt élt Madách Imre 1845 és 1853 között. Természetesen a Madách múzeumot  meglátogattuk.
De vizet vételeztünk a török kori forrásból is.

Szügy: lakóinak száma 1573 fő. Minden lakóingatlan árammal, vezetékes vízzel, csatornával, vezetékes gázzal ellátott. Teljes a telefonhálózat és a kábel TV kiépítettség.

Mohora: lakóinak száma 1050 fő. Jelentős látnivalók vannak a településen. Mauks kúria (Mikszáth Kálmán felesége) a Tolnay ház, a Vay kastély. Mi természetesen a legtöbb időt a Tolnay háznál töltöttük, ahol nemzetünk nagy színésznőjének a kétszeres Kossuth Díjas Tolnay Klárinak a kiállítását néztük meg.

Csitár: lakóinak száma 394 fő. Nevezetessége a Majláth kastély, ami ma szanatórium.

Iliny: lakóinak száma 173 fő.

Varsány: lakóinak száma 1800 fő. Igazi palóc település, rendezett tiszta. Nevezetes a katolikus templom, és a  falumúzeum.

Szécsény: lakóinak száma 6400 fő. Igazi kisváros, nyüzsgő élettel, rendezett, tiszta területekkel, és rengeteg látnivalóval. Sajnos, amiért felkerestük azt nem tudtuk megnézni, mert éppen oda érkezésünkkor telt le a látogatási idő. Majd legközelebb megnézzük a múzeumot is.

Őrhalom: lakóinak száma 1170 fő. 1327-től lakott terület.

Igyekeztem összefoglalni a látottakat, persze munkákat is láttunk. A határban kint főleg Csesztve és Mohora köznyékén folyik a burgonya felszedése, a siló kukorica betakarítása.
És találtunk olyan sárgálló, vöröslő terményű területeket, amiről magunk között barkóbáztunk vajon ez milyen növény lehet? Mi a neve és miért termelik?
Mustár, cirok, génkezelt kukorica és ehhez hasonló nevek hangzottak el. Nem tudtuk eldönteni ezért mintát vettünk és itthon megfejtettük a titkot: a nevezett növény  neve cukorcirok, vagy édes cirok (cukorcirok.hu).

A túráról készült fotók a galériában megnézhetők

Papp István

Share Button