Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

A második Nagybörzsönyi túra.

(avagy Péter majdnem ottmaradt…)

2011. július 30-án indultunk második Nagybörzsöny végcélú kerékpáros túránkra.
Reggel bepakolással kezdtünk, hiszen terveink szerint Szobig autóval tesszük meg az utat, és onnan kerekezünk tovább.

Heten indultunk neki a túrának (hat fő a képen + a fotót készítő)
Szobon kipakolás, szerelvény igazítás, és irány az előre megtervezett útirány.

Az első pihenő Márianosztrán lévő Mária kútnál volt. Frissítő forrásvíz vétel, apró kerékpár- javítás után indulás tovább, a település nevezetességeinek felkeresésére.

Természetesen felkerestük a Pálosok Magyarok Nagyasszonya Kegytemplomot.

Gyönyörű szép templomot sikerült megnéznünk, még idegenvezetést is kaptunk, talán a képek nem is adják vissza a templom szépségét.
Igyekeztünk a templom mellett lévő börtön épületet is körbe járni, Péter barátom keze már a kilincsen volt, hogy benyit az intézménybe, de szóltunk neki, hogy ha egyszer bemegy, akkor nagy a valószínűsége, hogy mi csökkentett létszámmal folytatjuk utunkat. Egy hamar nem szabadul.

Tovább folytattuk utunkat, sajnos valóban csökkentett létszámmal, miután egy váltó törés miatt ketten a visszafordulás mellett döntöttek. A maradék ötös fogat folytatta a túrát, és pihenőt tartott a kisinóci turistaháznál.

Kis pihenő, némi feltankolás és jó rázós erdei út után megnéztük kívülről a Szent Orbán fogadót.

Hosszú lejtmenet után elértünk a Börzsönyi kisvasút, Nagyirtás pusztai végállomásához. Innen jó kis kapaszkodó út után értünk Nagybörzsönybe. Az első túránkon körüljártuk már a települést, így most célirányosan a vízi malom helyszínét kerestük fel.

Jó volt látni, hogy valami hasonló működhetett annak idején Sződligeten is. És jó volt látni azt a malomtörténeti tablót is, amin az 1570-es török fölmérés szerint a mai Sződliget területén vízimalom működött. A malom után megnéztük a nagybörzsönyi Bányagazda tájházat és indultunk tovább Szobra. Szobon a szokásos bepakolás, majd irány Sződliget. A túrán letekertünk mintegy 65 km-t.

Írta és a fotókat készítette:

Papp István

 

A túráról készült fotók a galériában láthatók.

Share Button