Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Kerékpárral Palócföldön

Kedves túrázók és érdeklődők!

Palócföld felfedezésére hívlak benneteket. A túra célja, hogy egy kicsivel többet megtudjunk a Nógrádban élő népcsoport életéről, kultúrájáról, történelméről. Fontos, híres és kevésbé híres látnivalókat keresünk fel: irodalmi, történelmi, technikatörténeti érdekességeket, természeti látnivalókat. Többet nem is mondok róla, mert nem fogjátok elhinni, hogy ez belefér egy napba. Megpróbáljuk.

Az útvonal és a program

Sződligetről a már szokásos módon – autókkal indulunk Balassagyarmatra. Megérkezés és lerakodás után elkerekezünk Csesztvére, ahol megnézzük a Madách Imre Emlékmúzeumot.

A következő megálló Mohora, a Tolnay Klári Emlékház.

Amennyiben időnk engedi, megnézhetjük még a Mauks Ilona Emlékkiállítást. Gondolom, mindenki tudja, hogy az említett hölgy Mikszáth Kálmán felesége volt.

 

A következő település Szügy. Több látnivalóval várja a látogatókat, ezek közül a falumúzeum és a volt Megyeháza látogatható.

 

Szügy települést elhagyva, egy nagy lendülettel a Varsány feletti víztározóig fogunk kerekezni. Néhány kilométert földúton kell megtennünk, de ez ne riasszon vissza senkit sem. A szép tározó partján lesz lehetőség az ebéd elköltésére és egy kis szusszanásra.

 

A következő fontos látnivaló Szécsényben a Forgách kastély és a benne található Kubinyi Ferenc Múzeum érdekes kiállítása. A kulturális percek után rövid séta a hangulatos kisvárosban. Megtekintésre érdemes még Szécsény várának romja, a Tűztorony, a Ferences templom és a Szentháromság szobor.

 

Szécsénytől elbúcsúzva tovább tekerünk Balassagyarmatra, túránk végállomására. A sok látnivaló közül én a közelmúltban megnyílt Pannónia Motorkerékpár Múzeumot ajánlom megtekinteni.

 

Kérek mindenkit, hogy a KRESZ előírása szerint felszerelt, műszakilag megfelelő állapotú kerékpárral vegyen részt a túrán. A láthatósági mellény viselése a közúton kötelező!

 

A TÚRA ADATAI

CÉLJA Palócföld felfedezése, kulturális és irodalmi ismeretek fájdalommentes gyarapítása, társasági élet, sport
A BEJÁRÁS MÓDJA kerékpárral
VEZETŐJE Dinka Péter +36209612505  dinkapeter@rubicom.hu
ÚTVONALA Balassagyarmat – Csesztve – Szügy – Mohora – Nógrádgárdony – Tábi-víztározó – Varsány – Szécsény – Balassagyarmat
IDEJE 2011.Szeptember 3. szombat
GYÜLEKEZÉS HELYE, IDEJE Sződliget, Szabadság tér 2011. Szeptember 3. 6:45
INDULÁS 7:00
ÉRKEZÉS 18:30 (tervezett)
ÉTKEZÉS MÓDJA egyénileg
KÖLTSÉGEK Útiköltség kb. 1.000.-Ft/fő – létszámtól függően, Belépők összesen kb. 1.600.-Ft
JELENTKEZÉS előzetes jelentkezés e-mail-en, 2011.augusztus 31-ig.
A FELKERESNI TERVEZETT LÁTNIVALÓK lásd a kiírást
A TÚRA TÁVJA 60 km

 

Share Button