Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Túra a Pilisben

Kedves túrázók!

Gyalogos túrára hívlak benneteket. Nem is akármilyen helyre, hanem az Országos Kéktúra (OKT) egy pilisi szakaszának bejárására.

Mi az OKT?

Egy folyamatos, kék sávval jelzett túraútvonal, amely a Vas megyei Írottkőtől a Zemplén megyei Hollóházáig vezet, 1106 km hosszúságban.  Az 1952 óta létező OKT (Országos Kéktúra) mozgalom mára már legendává vált. Nem kis része és érdeme van ebben Rockenbauer Pálnak és csapatának, valamint a Másfélmillió lépés Magyarországon c. filmnek. Bizonyára sokan láttátok annak idején.

Nagyon sok turista vágya, hogy végigjárja az ország nagy részén végighaladó 1106 km-t, de a túrát megkezdőkhöz képest csak kevesen teljesítik a teljes távot. Sok kitartás kell hozzá!

A túrát általában szakaszokban teljesítik. Ez alkalommal mi is erre vállalkozunk, bejárjuk a 15. sz. útvonalat, Dobogókő és a Rozália téglagyár (Üröm) között. Talán valaki kedvet kap a teljes útvonal bejárására, ahová túratársakat keresek. Erről bővebben a túrán.

Az útvonalról egy kicsit részletesebben.

Dobogókőről indulunk, mert ebben az irányban könnyebb a túra. Dobogókőről (699m) csodálatos panoráma nyílik a Dunakanyarra. A Zsivány szikláknál tartunk egy rövid pihenőt, majd tovább megyünk Pilisszentkeresztre. Amennyiben az időnk engedi, megnézzük a helyi tájházat. A falu után egy nagyon szép helyre érünk, egy vadregényes szurdokba, melyet a Dera-patak alakított ki. Hosszabb menetelés után a Csobánka feletti Szent-kútnál tartunk pihenőt, majd megtámadjuk a Kevélyek nyergét, ahol egy régi turistaház helyén tartunk pihenőt. A Nagy-Kevély oldalán lefelé haladva láthatjuk az „Egri vár” romjait. A díszlet a legendás filmhez épült. Innen már nincs messze Pilisborosjenő, utána egy kis kaptatóval felmegyünk a Köves-bércre, ahonnan már csak egy könnyed séta az ürömi vasúti megálló. Innen vasúton érkezünk haza, Rákos rendező állomás érintésével.

A szükséges tudnivalókat az alábbi táblázatban olvashatjátok.

 

A TÚRA ADATAI
CÉLJA Az OKT (Országos Kék Túra) túraútvonal 15. szakaszának bejárása
A BEJÁRÁS MÓDJA gyalog
VEZETŐJE Dinka Péter +36209612505  dinkapeter@rubicom.hu
ÚTVONALA Dobogókő – Pilisszentkereszt – Dera szurdok – Csobánka – Kevély-nyergi  turistaház romja – Pilisborosjenő – Üröm
IDEJE 2011. Augusztus 6. szombat
GYÜLEKEZÉS HELYE, IDEJE Sződliget vasútállomás, 5:30, Aquincum vasúti megállóig megváltott menetjeggyel
INDULÁS 5:41
ÉRKEZÉS 18:15 (tervezett)
ÉTKEZÉS MÓDJA egyénileg
KÖLTSÉGEK Menetjegyek: Sződliget-Aquincum MÁV 640.-, Aquincum-Pomáz HÉV 565.-, Pomáz-Dobogókő Volán 365.-, Üröm-Sződliget MÁV 640.-, Összesen: 2.210.-
JELENTKEZÉS előzetes jelentkezés e-mail-ben (ajánlott) a túravezetőnél, vagy személyesen az indulás helyszínén
PECSÉTELŐHELYEK Dobogókő, Pilisszentkereszt, Kevély-nyereg Stromfeld A. th.,  Rozália téglagyár
A TÚRA TÁVJA 22,3 km

 

Viszontlátásra a túrán!

Share Button