Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Volt is favágási engedély, meg nem is

Sződligeten, természetvédelmi területen számos madárfióka esett áldozatul a fairtásnak, amelyet az önkormányzat rendelt el. A sződligeti polgármester szerint tévesen állította keddi lapszámunkban Horváth Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi tagja, hogy engedély nélkül történt a fakitermelés. Megkérdeztük a Duna-Ipoly Nemzeti Park illetékesét, hogy volt-e erre engedély. A válasz kissé meglepő: volt is, meg nem is.

A sződligeti polgármester kérésére engedély nélküli fairtást végeztek a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a közben áthelyezett odúkban 17 széncinege fióka pusztult el – írta meg a Népszava a napokban. Az erdőben a mesterséges odúkat korábban a madárvédők helyezték ki. Ebben a korban a fiókáknak még nincs hívó hangjuk, ilyenkor a legsérülékenyebbek, ezért mind elpusztultak. Ha az erdőirtás és az odúk elmozdítása még márciusban, a költés előtt történik, nincs ekkora baj.

A szabálytalan fakitermelést a bejelentésükre leállította a terület természetvédelmi őre – mondta lapunknak Horváth Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sződligeti tagja. Szerinte vegetációs időszakban, illetve költés idején nem szabad fát kitermelni. Horváth hangsúlyozta: az erdőirtást 30 nappal előre be kell jelenteni és meg kell várni, amíg a zöldhatóság engedélyt ad rá.

Juhász Béla polgármester helyreigazítást kért a Népszavától, mert szerinte az erdők felújítását és karbantartását a jogszabályokat maradéktalanul betartva, a polgármesteri hivatal szigorú felügyelete mellett végezte a kivitelező. Juhász Béla azt írta, hogy az erdőfelügyelettől és minden érintett szakhatóságtól megkapták a szükséges engedélyeket, a munkálatokat a törvényben engedélyezett időszakra ütemezték.

A polgármester sajnálatosnak nevezte, hogy az erdőfelújításnak áldozatul estek az énekesmadarak. “Megértem az amatőr ornitológusokat is, hogy aggódnak a Turdus merula (fekete rigó), vagy a Fringilla coelebs (erdei pinty) élőhelye miatt. De ugye az nem baj, ha én legalább ilyen fontosnak tartom a Homo sapiens (gondolkodó ember) sződligeti élőhelyét is?” -írta (a széncinkékről nem szólt a polgármester).

Grósz Róbert, a Duna-Ipoly Nemzeti Park erdőgazdálkodási ügyekben illetékes vezetője a Népszavának tegnap azt mondta, bizonyos értelemben mindkét félnek igaza van, mert másról beszélnek. Az önkormányzat valóban megkérte a hatóságtól az engedélyt a 10 éves erdészeti kerettervre, ezt meg is kapta, viszont a vegetációs időszakra a törvények szerint külön engedélyt kell kérni az erdészeti és a természetvédelmi hatóságoktól. Ez elmaradt, nem kértek, így nem is kaphattak ilyen engedélyt.

A természetvédelmi törvény csak különösen indokolt esetben engedélyezi vegetációs időszakban a fakitermelést, erre az erdőtörvény is kitér. Ha ugyanezt a fairtást márciusban, vagy a téli időszakban végzik, nem történik semmi baj. Grósz Róbert szerint nem csak a törvényeket, hanem az erdészeti hagyományokat, és a szakmai szempontokat is sérti a vegetációs időszakban végzett fairtás, ennek inkább az ősz vagy a tél az időszaka.

Arra kérdésünkre válaszolva, hogy ezért állította-e le a természetvédelmi őr a fák kivágását, a nemzeti park illetékese azt mondta, erre még csak szükség sem volt. Amikor a munkát végző vállalkozó szembesült azzal, hogy hiányoznak az engedélyek, magától leállította a kitermelést. Úgy is lehet fogalmazni – tette hozzá -, hogy az önkormányzat megtévesztette a vállalkozót, amikor azt közölte vele, hogy minden szükséges engedélyt megkaptak.

Forrás: Népszava

Share Button