Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Örökségeink Útján – Zöldút

Kedves Túrázók!

Ezúttal egy különleges túraútvonal kerékpáros bejárására hívlak benneteket,

az „Örökségeink Útján” Zöldút felfedezésére.

Mi is az a Zöldút?

„A zöldutak olyan, többfunkciós útvonalak, melyeket a gyalog, lovon, kerékpáron, illetve más motormentes módon közlekedő vagy túrázó emberek számára hoznak létre. Fajtájuk szerint lehetnek zöldfolyósok, történelmi és kereskedelmi útvonalak, folyók vagy vasutak mentén haladó ösvények, vízi utak. A zöldutakat helyi közösségek működtetik a környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható társadalom kialakítása és az egészséges életmód elterjesztése érdekében. A zöldutak ideális környezetet biztosítanak a közösségi kezdeményezések, továbbá a természetvédelemmel, kulturális örökségvédelemmel, fenntartható turizmussal és motormentes közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések számára. A zöldutakat azzal a szándékkal hozzák létre, hogy a térségben élők és az oda látogatók igényeit egyaránt kielégítse és élénkítse a helyi gazdaságot.”

(részlet a Közép- és Kelet-európai Zöldutak deklarációjából)

Aki esetleg erről még többet szeretne tudni, feltétlenül keresse fel a www.zoldutak.hu weboldalt.

Néhány nógrádi település létrehozta a saját Zöldútját. Ennek a munkának a koordinátora a: Sugárkankalin Turisztikai Egyesület. Az alábbiakban az ő ismertetőjüket olvashatjátok.

„Falvaink (Borsosberény, Dejtár, Drégelypalánk, Hont, Horpács, Ipolyvece, Nagyoroszi, Patak és Pusztaberki) számos jelentős irodalmi, történelmi, építészeti és néprajzi örökséggel rendelkeznek. A látogató megismerkedhet a Mikszáth által emlegetett kedves emberekkel, emlékezhet Drégelyvár hős védőire, gyönyörködhet a helyi népviseletek gazdagságában. Aki elzarándokol a Tsitári-forráshoz és kegyhelyhez, a völgyben, legelésző őshonos állatokat is láthat. A hagyományőrző napokon megízlelheti a helyi termékeket, a gasztronómiai különlegességeket, megismerheti a régi népszokásokat. A hozzánk látogatók elszállásolásáról a falusi vendéglátók gondoskodnak, akik várják a bakancsos, kerékpáros és lovas turistákat, a vadászokat, madarászokat és horgászokat, a gyermekes családokat, időseket, fiatalokat egyaránt.

Az Örökségeink Útján Zöldút elsődleges célja a helyi értékek megőrzése, olyan tematikus turisztikai útvonal kialakítása, amely bemutatja a térség értékeit az odalátogatónak, s ezzel az ott élők munkalehetőségeit is kibővíti, a falvak gazdasági fejlődését is elősegíti. A mintegy 50 km-es zöldút várja a sportolásra, túrázásra, kikapcsolódásra vágyókat.

Az „Örökségeink Útján Zöldutat” 2006-ban, helyi közösségek összefogásával, kilenc szomszédos települést összekötve hozta létre a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület. A községekben zöldutas információs táblákat helyeztünk el, amelyek tájékoztatják a turistákat a helyi értékekről, szolgáltatásokról. Szóróanyagokat készítettünk, amelyek reklámozzák a térség értékeit, feltüntetik az útvonalakat, és a velük kapcsolatos információkat. Szerveztünk egy egész napos, az aktív életformát népszerűsítő kerékpártúrát is, melyen felavattuk az Örökségeink Útján Zöldutat. Az Zöldút fontos turisztikai kezdeményezés, mert a látnivalók, helyi szolgáltatások köré épül. Fontos eleme a helyi közösségek megerősítése, hiszen az egyesület Zöldutas tevékenységében az önkormányzatokon kívül részt vesznek magánemberek, civil szervezetek, vállalkozók is.

A Zöldút valójában a lehetőségek tárháza. Távlati célunk, hogy az érdeklődők minél több időt töltsenek el térségünkben, fedezzék fel a kevésbé látogatott természeti értékeket. Ismerjék meg a zöldút nyújtotta lehetőségeket: természetjárást, egészséges életmódot, a szabadidős és kulturális tevékenységeket, természeti, táji örökségünk védelmét.

Célunk, hogy egy olyan Zöldút jöjjön létre működési területünkön, amely tovább erősíti a helyi közösségek összefogását, és segíti a lakosok, a helyi gazdaságok, vállalkozások környezettudatos szemléletmódjának kialakulását.”

Az egyesület honlapja: www.sugarkankalin.hu

Az említett 40 km-es zöldút, szervezett formában, kerékpárral történő bejárására nyílik lehetőség 2011. május 7-én, szombaton. A felhívást az alábbiakban olvashatjátok:

KÉTKERÉKEN AZ

„ÖRÖKSÉGEINK ÚTJÁN”!  ZÖLDÚTON

HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Közös biciklitúrára hívjuk 2011. május 7-én, szombaton mindazokat, akik szeretnének egy sportos, baráti és élmény teli napot eltölteni a Börzsöny hegység lábánál, az Ipoly folyó völgyében található községeinkben.

Az egész napos, az aktív életformát népszerűsítő közel 40 km-es kerékpártúra során a résztvevők Nagyorosziból indulva, Horpácson, Patakon keresztül Dejtárig kerékpároznak, majd Ipolyvecét, Drégelypalánkot, érintve Ipolyságra és onnan vissza Hontra kerekeznek.

A túra során a falvakban megtekintjük a kulturális és természeti látnivalókat. Gyönyörködünk a táj szépségében és hallgatjuk a madarak énekét. Közben barátságok szövődhetnek a résztvevők között.

A regisztrálási határidő: május 5. csütörtök. (Az előzetesen jelentkezőknek ingyenes étkezést és frissítőt biztosítunk. A regisztráció díja 500 Ft, mely induláskor Nagyorosziban fizetendő.)

Nagyoroszi megközelíthető vonattal a Vác- Balassagyarmat vonalon és közúton.

Az érintett települések egyben találkozási pontok is, ahol csatlakozni lehet a túrázókhoz.

Láthatósági mellény mindenkinek kötelező. A 12 év alatti gyermekek csak szülői kísérettel és bukósisakban vehetnek részt a túrán.

Kérjük, tartson velünk az „Örökségeink útján” zöldúton, és gyűjtse össze az út során érintett települések bejegyzéseit „zöld” útlevelébe, melyet a kiindulóponton, a regisztráláskor vehet kézhez.

A programról részletesebben

Örökségeink Útján Zöldút

KERÉKPÁRTÚRA HATÁRON INNEN ÉS TÚL

2011. május 7. szombat

9:00 Nagyoroszi – Szentháromság tér, Falumúzeum –

Regisztráció, megnyitó

10:00 Horpács – Mikszáth – kúria

11:00 Patak – Templom, Kalász-ház

12:00 Dejtár – Hullám söröző – májusfa állítás

12:30 Ipolyvece – Művelődési ház – ebéd meglepetéssel

14:00 Drégelypalánk – Szondi kiállítóterem

15:30 Ipolyság – Főtér – Múzeum, Európa ház

17:00  Hont – Művelődési ház – záróünnepség

További részletes információ: www.sugarkankalin.hu, info@sugarkankalin.hu

+3635/5667-070, +36630/514-0334, +3620/5002747

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A rendezvény szervezője: Sugárkankalin Turisztikai Egyesület

Kérek minden érdeklődőt, a részvételi szándékát április 30-ig szíveskedjen jelezni a dinkapeter@rubicom.hu e-mail címen, hogy a Sződligeti Túrázók Köré-ből részt venni szándékozók létszámát közölhessem a szervezőkkel. Fontos a közlekedésünk és az étkezés miatt! Az érdeklődők létszámától függően szervezzük a kerékpárok szállítását (gépkocsi vagy MÁV).

Viszontlátásra a túrán!

Share Button