Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

A jóllakott madarak később kezdenek énekelni.

Kertes házak madarakat kedvelő lakói többször teszik fel a kérdést saját maguknak is és környezetüknek is, hogy ősszel mikor kezdjék el etetni a madarakat? Télen mivel is etessék, és tavasszal meddig etessék kis kerti kedvenceinket? És vajon jól tesszük-e, hogy etetjük a kertjeink madarait?

Természetesen az egyik válasz az, hogy igen etessünk, de most így remélhetőleg tél vége felé izgalmas a kérdés, vajon meddig etessünk?

„Az etetésben részesített hím széncinegék reggel később kezdik az éneklést, mint magukra hagyott társaik, és ezzel a területbirtoklási viselkedésük is változik. Erről adnak hírt a baseli egyetem kutatói az „ Animal Behaviour” című szaklapban. A későbbi éneklés a madarak szaporodására is kihatással lehet, mert a reggeli területbirtoklási hangjelzés késlekedésével megnő az esélye annak, hogy a tojó másik hímmel álljon össze.

Amikor karácsony után ismét elkezdenek hosszabbodni a nappalok, újra hallható lesz reggelente a széncinegék éneke- méghozzá a hím példányoké, ahogy az a nálunk honos énekes madaraknál általános. A tavasz és a költés ugyan messze van még, de a madarak már elkezdik gyakorolni az éneklést, amellyel a területi határaikat is kijelölik a konkurens hímek figyelmeztetésére. Számos széncinege terület található a városokban és falvakban, és ezeken gyakran helyeznek el eleséget a madarak számára. Arról azonban kevés ismeretünk van, hogy a szabadon élő madarak téli etetése miként befolyásolja azok viselkedését. Azt már régóta tudják, hogy az etetett széncinegék hamarabb tojnak le és több utódot nevelnek fel, mint nem etetett fajtársaik. Az etetés azonban sok helyen nem csak a téli időszakra korlátozódik, hanem kinyúlik a tavaszba, sőt vannak akik egész évben etetik a kerti kedvenceiket.”

A baseli egyetem két kutatója az oslói egyetem munkatársaival közösen arról végeztek kutatásokat, vajon hogyan viselkednek a madarak ha az etetést egészen április végéig végzik.

Az eredmények kiértékelése néhány érdekességet tartalmaz. A hím madarak később kezdenek énekelni, az etetés helyén, környékén természetesen többfajta madár megjelenik, több madárban persze több hím is megjelenik, ami zavaró lehet a fészkelő hely keresésben, illetve a fészek építésben.

A később éneklő hímek kevésbé sikeresek a tojó megtartásában.

„Mindezek alapján felvetődik a kérdés, hogy jót teszünk-e a madaraknak a téli etetéssel?

Valószínűleg sok ember van aki már gyermekként megfigyelte az erkélyen elhelyezett etetőhöz sereglett madarakat, és innen merítette első indíttatását ahhoz, hogy később állatokkal foglalkozó tudós vagy természetvédő legyen. Tudatában kell azonban lennünk, hogy az etetéssel az állatok viselkedését is befolyásoljuk. Vizsgálatunk eredményei azt tanácsoltatják, hogy az etetést legkésőbb március végén hagyjuk abba, hogy a madarak áprilisban zavartalanul kezdhessék a költést.”

Összeállította Papp István

A teljes írás a Díszmadár Magazin 2011. 2. számában olvasható.

Share Button