Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Pest megye túristája

sződliget cisze

Tisztelt Érdeklődők!

Tisztelt meglévő és leendő Túratársak!


A Civilek Sződligetért Egyesület (CISZE) legutóbbi gyűlésén elhangzottaknak megfelelően, az évnyitó és bemelegítő, „Fel a hegyre!” sétával megkezdett túraszezont folytatjuk. A sikeren felbuzdulva, na meg a túratervnek megfelelően, egy hosszú Pest megyei barangolás első szakaszára invitálom az érdeklődőket. A túramozgalomról részletesen itt olvashattok:

A “PEST MEGYE TURISTÁJA” túramozgalmat a Pest Megyei Természetbarát Szövetség (továbbiakban PTSZ) szervezi. Ezt az útvonalat elődeink 30 éve, 1977-ben nyitották meg. Ez az évforduló is ösztökélte Szövetségünket arra,  hogy az útjelzések felújítása mellett új – útvonalleírással kiegészített – Igazolófüzetet és térképet adjon ki.

Cél:

Pest megye Dunától keletre lévő részének bemutatása.
Programot adni a Gödöllői-dombság, Pesti-síkság, Dunamenti-síkság és a Kiskunság felkereséséhez. Bemutatni az itt található népművészeti értékeket, műemlékeket, történelmi jelentőségű emlékhelyeket. Az érintett nevezetességek csak töredékét képzik a megye látnivalóinak, hiszen 187 település van Pest megyében. Bízunk abban, hogy aki végigjárja a 245 km hosszú túrát, az nem mulasztja el a környék látnivalóinak megtekintését sem, ezáltal is bővülnek ismeretei.

Bejárás módja:

Nincs meghatározva, történhet gyalogosan, vagy kerékpárral. Az év minden szakában járható túrát mindenki teljesítheti, aki az igazolófüzetet a PTSZ-től, vagy az MTSZ-től beszerzi, és az igazolásokat begyűjti.

Díjazás:

A túrát teljesítők értékes zománcozott bronzjelvényt kapnak.

Teljesítés:

A teljesítés ideje nincs korlátozva.
A Pest Megyei Piros (továbbiakban PMP) bejárása akkor tekinthető teljesítettnek, ha az induló: minden igazolópontot érint, a bélyegző lenyomatokon a település neve jól olvasható, az igazoló ablakban a felkeresés dátuma szerepel. A teljesítés igazolására a füzeteket a PTSZ-hez kell eljuttatni. Személyes bemutatás esetén az elbíráláls azonnal megtörténik. Postán érkező füzeteket 2 héten belül a jelvénnyel együtt visszaküldjük, a postaköltséget a teljesítő viseli.

A túramozgalom igazolófüzete innen letölthető

Az alábbiakban a soron következő túránkról olvashattok egy kicsit részletesebben.

A túrát a Dunakanyar egyik szép településén, a túramozgalom kiinduló pontján, Verőcén kezdjük el. A számos látnivaló közül a Gorka Géza Emlékmúzeum megtekintése szerepel a tervben.

A múzeumlátogatás után indulunk el Katalin-puszta felé, a hegyoldalban álló nyaralók között. A terep könnyű, a szintkülönbség nem jelentős. A panoráma viszont csodálatos a Duna túloldala, Visegrád felé. Érdemes látcsövet és fényképezőgépet hozni.

Katalin-puszta központjában (vendéglátó ipari egység) rövid pihenő, majd felkeressük a legendás természetvédő, filmes, szerkesztő Rockenbauer Pál emlékére állított kopjafát.

A Gyadai réti tanösvényen ebédelünk, itt lehetőség lesz a magunkkal hozott étel és ital elfogyasztására. A tervezett kb. 30 perces megállás után indulunk tovább a Gyadai réten – a Naszályt megkerülve – Kosdra. Vácra közlekedő autóbusz indulásáig az alább olvasható kosdi látnivalók közül tekintjük meg az általunk a helyszínen kiválasztottakat.

Aki az előzőleg letöltött túrafüzettel túrázik, ne felejtsen el a megfelelő pontokon PECSÉTELNI!

A TÚRA ADATAI
CÉLJA “Pest megye turistája” túramozgalom útvonala 1. szakaszának bejárása
A BEJÁRÁS MÓDJA gyalogosan
VEZETŐJE Dinka Péter +3620-961-25-05  dinkapeter@rubicom.hu
ÚTVONALA Pest megye turistája 1. szakasz: Verőce – Katalin-puszta – Kosd,

Táv: 18,7 km,

Időtartam: kb. 4 óra, utazással együtt kb. 8 óra.

IDEJE 2011.Február 26.
GYÜLEKEZÉS ÉS ÉRKEZÉS HELYE, IDEJE Sződliget vasútállomás 8:00; Verőce állomásig megváltott menetjeggyel
INDULÁS 8:16
ÉRKEZÉS 16:40  (tervezett)
ÉTKEZÉS MÓDJA egyénileg, hozott anyagból
KÖLTSÉGEK Teljesáru menetjegyek (MÁV, Volán): 855 Ft, múzeumi belépő, költőpénz
JELENTKEZÉS előzetes jelentkezés e-mail-en („kéretik”), vagy személyesen az indulás helyszínén
A FELKERESNI TERVEZETT LÁTNIVALÓK
Verőce Gorka Géza Emlékmúzeum; csodálatos panoráma Visegrád irányába
Katalin-puszta Gyadai réti tanösvény; Rockenbauer kopjafa
Kosd Ref. Templom, Róm.kat. Templom, Kálvária szoborcsoport;
PECSÉTELŐHELYEK Verőce, Katalin-puszta, Kosd
Share Button