Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Ismét „erdőművelés” Sződligeten.

A Képviselő-testület 2011. január 14-én tartott ülésén tárgyalta a „Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek” című napirendet.

A testület elé került előterjesztés,  valamint határozati javaslat szerint a testület az ütemtervben szereplő,  összesen 2,6 ha-os erdőrészlet területén fakitermelést, továbbá erdőfelújítást célzó fakitermelést  kíván végrehajtani  az előterjesztésben megjelölt jelű  erdőrészletekben azzal a kikötéssel, hogy a 2011. évi költségvetésben  rögzítve legyen, hogy a várható bevételt csak az  utak karbantartására  lehessen felhasználni .

A testületi ülésen a képviselőkön kívül több lakótársunk is elmondta a véleményét.
Elmondtam a korábbi „erdőművelés” tapasztalatait. 2004-ben került  elénk egy elképzelés az erdő művelésről, amit az akkori testület  elfogadott, mert hittünk abban, hogy amit az erdészeti szakember szépen elmondott, az meg is fog valósulni. Helyette  lett egy tarra vágott erdő rész, bent maradó tuskókkal. Azt nem állítom, hogy nem történt telepítés, mert, ha most megnézzük foltokban  látható a tölgy ültetése, de a terület inkább egy gondozatlan elhanyagolt területre hasonlít. Igaz, ezért néhány sződligeti lakótársunk is tett,  miután a területen próbáltak quad pályát kialakítani, ezáltal is tönkretéve a beültetett területet. Maga a terület most siralmasabb képet fest, mint az „erdőművelés„ előtt.
Jeleztem, hogy az előterjesztésben tévedés az, hogy a letermelés érinti a gát nyomvonalát, mert ez csak egy kis részben igaz. Javasoltam a testületnek, hogy most ne döntsön a munkálatokról, jobban át kell gondolni az egészet . Okuljunk a 2004-es példából
Természetesen a testület tagjai is elmondták véleményüket álláspontjukat. A felvetődött kérdésekre Winternitz Gábor erdészeti szakszemély adott választ  illetve tájékoztatást.
A testület végül 4:3 arányban úgy határozott, hogy a jelzett területeken fakitermelést, illetve a meghatározott jelű erdőrészekben erdőfelújítást célzó fakitermelést kíván végrehajtani.
A döntés megszületett. Azért remélhetőleg a fűrészgépek még nem indulnak el.
Remélhetően képviselőink még átgondolják döntésük súlyát, fontosságát, és szélesebb körben  véleményezve, bölcs döntést hozva, a következő testületi ülésen visszavonják ezen határozatukat.

Papp István

Share Button