Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Vándor fakanál – 2010

Ismét útjára indult a címben szereplő, már hagyományokkal rendelkező, FAKANÁL.
A Sződligeti Majális keretében megrendezett főzőverseny –véleményem szerint –egy jó példája volt a pozitív együttműködésnek. A Civilek Sződligetért Egyesület négy évvel ezelőtt kezdeményezte és azóta minden évben megszervezi e nemes vetélkedőt. Mivel egyik kitalálója és szervezője vagyok a rendezvénynek, ezért nehéz úgy fogalmaznom, hogy gondolataim ne tűnjenek önfényezésnek.
Nem is ez a célom! Örüljünk együtt annak, hogy sikerült megcsinálni valamit közösen, jó hangulatban. Nem számoltam meg a résztvevőket, de úgy kb.150-180-an lehettünk.
Jó volt az idő, peregtek az események, főttek a finomabbnál finomabb ételek a bográcsokban, sőt üstben , nem beszélve a különböző sütő alkalmatosságokról. A résztvevők beszélgettek egymással, kíváncsiskodtak,viccelődtek, élcelődtek, eszegettek iszogattak, úgy ahogy kell. Voltak fiatalok, még fiatalabbak, korábban született szépkorúak, minden korosztály. Az emberek mosolyogtak, táncoltak, izgultak, hogy ki lesz a győztes és mikor érkezik meg a sör. Megérkezett /mármint a sör/ és izgulni sem kellett a végtelenségig, mert a zsűri a tervezetthez közeli időben döntést hozott.
De még ne szaladjunk ennyire előre, nézzünk körül a sokszínű forgatagban.
Kovács Krisztina profi moderátorként gondoskodott a pergő ritmusról és még kulináris történelmi érdekességékkel is színesítette a rendezvényt.
Egymás mellett főztek a civil szervezetek, intézmények, baráti társaságok. Egészen különleges szárnyas ételek születtek, mert , mint tudjuk, most ez volt a megmérettetés tárgya .
A főzőhelyek sorszáma szerint megpróbálkozok egy felsorolással / vigyázat ez még nem az eredmény szerinti sorrend!/, a résztvevők neve mellett az étel neve szerepel:

– Férfi Nyugdíjasok Baráti Köre , Csípős pulyka, sárgabarack lekváros ízesítéssel
– Kék Duna Otthon, Aszaltszilvás, vargányás kacsapörkölt nokedlivel
– Gondoskodók, Katolikus Egyház, mézes és sörös szárny,csípős csirke gombás szósszal és    uborkasalátával, őszibarackos puncs
– Civilek Sződligetért Egyesület 3 sz. csapata, Hamis palóc leves
– Női Nyugdíjas Klub, Csirkegulyás
– Nutella, Baráti Társaság, Csirkepörkölt betyárosan
– Tiszta Forrás Egyesület, Kukoricás csirke
– Civilek Sződligetért 2 sz. csapat, Mindent bele bográcsos
– Narancs Liget, Tárkonyos raguleves
– Barangolók, Balkáni csirketál szárnyas májsalátával
– Civilek Sződligetért Egyesület 1 sz. csapata, Zöldséges szárnyas ragú

Nem kóstoltam meg minden ételt, de mindegyik különleges volt megjelenésében, ötletességében, szín-és ízvilágában és főleg abban, hogy egyedi volt. Nyilván mindenki úgy gondolja, hogy az övé volt a legjobb és ebben szerintem igaza is van!
A zsűrinek viszont dönteni kellett, a zsűri sorsa már csak ilyen.
Mindenki jutalomban részesült, mindenki győzött, de a jók között is voltak még jobbak:

–    Különdíjat kapott a nagyszerű tálalásért a Katolikus Egyház csapata. Tényleg öröm volt nézni azt a szemet gyönyörködtető tálalást, amit az atyák előadtak.
–    3. helyezett lett a Kék Duna Otthon csapata a rendkívül ötletes és harmonikus ízvilágú kacsapörkölttel. Tanúsíthatom, mert meg is kóstoltam.
–    2. helyezést ért el a Barangolók egyszerűen utánozhatatlan és mindig valami meglepetésre kész , vidám társasága a professzionális balkáni csirketállal.
–    1. helyezett lett, s így a Sződligeti Vándor Fakanál régi új tulajdonosa a Sződligeti Férfi Nyugdíjasok Baráti Köre a csípős pulykával. Itt személy szerint is emeljük ki Kristóf Jánosné Olga szerepét, aki férjével, Kristóf Jánossal alkotta meg ezt a remekművet.

Köszönet az Önkormányzatnak az előkészítésben, szervezésben nyújtott együttműködésért, a Jóléti Bizottságnak az anyagi támogatásért.
Köszönet a szponzoroknak az értékes díjakért:

–    Üvegház Étterem
–    Ifj Schröck István vállalkozó
–    Rábai Cukrászda
–    Kék Duna Otthon
–    Barangolók
–    Virágbolt /Szt. István út/
–    Kínai bolt /Szt. István út/
–    Háztartási bolt /Szabadság tér/
–    Civilek Sződligetért Egyesület

JÖVŐRE VELETEK IGYANITT! SZÁMÍTUNK MINDENKIRE!

Sződliget,2010.05.03.

dr. Somogyi István, szervező
a Civilek Sződligetért Egyesület
elnöke

KÉPEK A GALÉRIÁBAN !

Share Button