Közeledõ esemény

  • Nincs esemény.

Parlagfű itt és ott!

Nem kell hozzá nagy körítést adni, a parlagfű minden évben kinő, megkeserítve sok-sok ember életét. Aszály ide, aszály oda én nem tapasztalok a parlagfű megjelenésében, káros hatásában lényeges különbséget, legfeljebb időben eltolódik egy kicsit.
Civil szervezetünk minden évben végez parlagfűírtást részben a falutakarítással egybekötve, részben a sződligeti házak elötti –a ház és a vízelvezető árok közötti területen- az idősebb lakók és a nehezebben mozgó lakótársaink segítéseként.

A megfogalmazással óvatosan kell bánni, mert egyáltalán nem biztos, hogy ahol térdig érő gaz, parlagfű van a ház előtt, ott idős,nehezebben mozgó, segítségre szoruló emberek laknak.
No a lényeg az, hogy az idén is 2009.09.12-én szombaton civil szervezetünk négy tagja fogta magát -és főleg a motoros fűkaszát- és elindultunk a faluban nem szerencsét próbálni hanem kaszálni.

Kezdtük a Szent István és Széchenyi sarkán, majd mentünk tovább a Határ úton.
Nem írom le a házszámokat, de volt mit csinálnunk.

Egyet azért külön kiemelek! A házszám megállapítása egyébként a Határ úton nem is annyira egyszerű! A Határ út 34 számról van szó! Ez egy teljesen elhanyagolt üres telek, derékig érő gazzal, természetesen parlagfűvel bőségesen ellátva. Nem irigylem a szomszédokat!

Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy miért nem lehet az ilyen tulajdonosokat előszőr felszólítani, majd ha ez nem használ példásan megbüntetni?! Mit csinál a jegyző és a közterületfelügyelő ilyenkor?! Szerintem ez nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is a Polgármesteri Hivatalnak.

Jóleső érzéssel vettük tudomásul, hogy volt hely, ahol a tulajdonos leállította lázas tevékenységünket, közölve, hogy ő majd levágja a háza előtti parlagfűvet és gazt. Mondhatnánk, már ezért megérte!

Ami viszont inkább jellemző, hogy életerős fiatalember kijön a házból, megállapítja, hogy kaszálnak a háza előtt és mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, felpattan a biciklire és elhúz!
Hiába, nem vagyunk egyformák!

Számomra van egy nagy tanulsága önkéntes akciónknak:
Nevezetesen, jövőre is vállaljuk az önkéntes és ingyenes parlagfűírtást, de valóban csak az arra rászorulók előtt és folyamatosan figyelemmel kisérjük a Polgármesteri Hivatal ezirányú figyelmeztető, és bírságoló tevékenységét.
Ugyanis a parlagfűírtás nem a civil szervezetek feladata, azok legfeljebb segíthetik ezt.
Durvábban úgy is fogalmazhatnék: jószándékú ugyan vagyok, de hülye azért nem!

Sződliget,2009.09.17.
dr Somogyi István
Civilek Sződlegetért Egyesület Elnöke

Képek a Galériában!

Share Button